Toto plemeno je charakteristické zejména kvalitou špičkového masa s nízkým obsahem tuku a cholesterolu, a také jedinečnou chutí. Maso je po specifickém postupu zrání jemné, šťavnaté, podobné zvěřině a je žádané hlavně na výrobu značkových steaků.
Informace o historii a chovu HIGHLAND CATTLE
Skotský náhorní skot je velmi nenáročné plemeno. Hodí se zejména do horských a podhorských oblastí, kde se chová celoročně na pastvě. Ani v drsných horských podmínkách nejsou zapotřebí žádné zemědělské stavby pro ustájení. Ve své domovině je skot běžně chován v lokalitách s 2000 mm srážek a teplotami až -40 stupňů Celsia.
Maso tohoto plemene patří k biologicky nejhodnotnějším díky biosyntézám probíhajícím v předžaludku, které obohacují maso plnohodnotnými bílkovinami, vitamíny, enzymy a specifickými látkami.
Spotřebitel ohodnotí zejména organoleptické vlastnosti, jako je křehkost, šťavnatost, chuť, barva a vůně. Maso extenzivních plemen patří z tohoto hlediska k nejkvalitnějším a nejvyhledávanějším. Jedná se o maso jemně vláknité s dobře vytvářeným mikrosvalovým tukem (tzv. mramorování masa), zaručující křehkost při kuchyňském zpracování. Od jiných plemen masného skotu se liší zejména svým pomalým růstem.
Spotřebitel ohodnotí zejména organoleptické vlastnosti, jako je křehkost, šťavnatost, chuť, barva a vůně. Maso extenzivních plemen patří z tohoto hlediska k nejkvalitnějším a nejvyhledávanějším. Jedná se o maso jemně vláknité s dobře vytvářeným mikrosvalovým tukem (tzv. mramorování masa), zaručující křehkost při kuchyňském zpracování. Od jiných plemen masného skotu se liší zejména svým pomalým růstem.