Toto plemeno je charakteristické zejména kvalitou špičkového masa s nízkým obsahem tuku a cholesterolu, a také jedinečnou chutí. Maso je po specifickém postupu zrání jemné, šťavnaté, podobné zvěřině a je žádané hlavně na výrobu značkových steaků.

Informace o historii a chovu HIGHLAND CATTLE

Skotský náhorní skot je velmi nenáročné plemeno. Hodí se zejména do horských a podhorských oblastí, kde se chová celoročně na pastvě. Ani v drsných horských podmínkách nejsou zapotřebí žádné zemědělské stavby pro ustájení. Ve své domovině je skot běžně chován v lokalitách s 2000 mm srážek a teplotami až -40 stupňů Celsia.

Maso tohoto plemene patří k biologicky nejhodnotnějším díky biosyntézám probíhajícím v předžaludku, které obohacují maso plnohodnotnými bílkovinami, vitamíny, enzymy a specifickými látkami.
Spotřebitel ohodnotí zejména organoleptické vlastnosti, jako je křehkost, šťavnatost, chuť, barva a vůně. Maso extenzivních plemen patří z tohoto hlediska k nejkvalitnějším a nejvyhledávanějším. Jedná se o maso jemně vláknité s dobře vytvářeným mikrosvalovým tukem (tzv. mramorování masa), zaručující křehkost při kuchyňském zpracování. Od jiných plemen masného skotu se liší zejména svým pomalým růstem.